Започна ли вече компроматната война и как ще повлияе скандала с изнудването на Росен Плевнелиев на рейтинга му в президентската надпревара?

Говорейки за качествата на кандидата за президент на ГЕРБ – Росен Плевнелиев, Цветан Цветанов обясни, че той преди години е отказал подкуп. По-късно това беше обърнато от друга гледна точка – освен че е отказал да даде подкуп, е отказал и да съобщи за подкупа.

Най-голям потърпевш от скандала е човек, който не е взел подкуп. Досега, когато ставаше дума за такъв тип дейности обикновено негативите се носеха от хората, които взимат подкуп. Вторият много важен момент е, че скандалът се върти около едни имена, които не се съобщават публично, но всички ги знаят. Това заяви политологът Румяна Коларова.

 

Според нея това, което прехвърли тежестта върху Плевнелиев, се състои във факта, че всички знаят хората, а не искат да има кажат имената, но ив това, че тези хора са свързани с много ралзични партии.

 

\"В края на краищата се оказа, че част от тези хора са в листите на ГЕРБ. Това е основното обвинение\", допълни още Румяна Коларова.

 

Тя заяви, че това, което си заслужава да бъде коментирано в ситуацията, е моделът, по който, когато има проблем с корупцията, влиянието се насочва върху човека, който безспорно не дава подкуп. Според нея, когато форматират един скандал, журналистите не бива да поставят в центъра му като основен потърпевш човека, който се придържа към някакви принципи.

\"Когато се навлиза в скандала се вижда, че това не е само въпрос на личен избор на господин Плевнелиев, това е въпрос на фирмата, която стои зад него. Това е все едно сблъсъка на немската правова държава с българската софийска община\", допълни още Румяна Коларова.

Ситуацията описва едно стандартно взаимодействие между публичната власт и частния бизнес в България. В това е голямата трагедия. Едва ли господин Плевнелиев е единственият рекетиран бизнесмен в България през тези години. Това е практиката, през която изтичат публичните пари, през която бизнесът изпада в ситуация на стагнация,  практиката, която по някакъв начин това общество трябва да премахне, ако иска да се развива. Господин Плевнелиев е постъпил, както би постъпил всеки бизнесмен на негово място. Това заяви политологът Цветозар Томов.

Как коментираха още гостите в \"Здравей, България\" Румяна Коларова и Цветозар Томов – вижте във видеото.