Събитията в село Катуница показват грозната реалност, в която живеят българите. Полицията и правораздавателните институции не работят, хората нямат защита, няма никаква политическа воля за налагане на законност и ред. Вместо това, гражданите се опитват да решават проблемите си чрез саморазправа. Това се казва в изявление на евродепутата и кандидат за президент от БСП Ивайло Калфин по повод размириците в Катуница, съобщиха от предизборния щаб.

 

\"Когато няма обществена справедливост, на нейно място идва личната правда. Ако българското правителство има намерение да задържи България в рамките на демократичните европейски ценности, всеки, който се опитва да раздава лично правосъдие, трябва да бъде бързо и справедливо наказан, но и да се даде увереност на българските граждани, че институциите могат да ги защитят\" - заяви Калфин.

 

Убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито звършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани, а саморазправата също не може да бъде оправдана, смята Калфин.

 

\"Недопустимо е министър-председателят да определя вчерашните безредици като \"криминален случай, който не трябва да се политизира\". Те са предизвикани именно от бездействието на институциите\", заявява Ивайло Калфин. Той призова  българското правителство, полицията, прокуратурата и съдът да успокоят обстановката, като си свършат незабавно работата и покажат, че в България върховенство има законът.

 

\"Призовавам министърът на вътрешните работи да се яви в Народното събрание и да бъде изслушан за цялата история на този случай и за причините, които са довели до гнева на хората заради липсата на справедливост\", завършва изявлението си Ивайло Калфин./Агенция \"Фокус\"