Започва диагностика и профилактика на кожните алергии...

До три години всеки втори човек на планетата ще страда от алергична болест на кожата, предупреждават специалисти.

От днес у нас започва Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергии. Организатор е  Българското дерматологично дружество.

Кампанията ще обхване шестте най-големи дермато-венерологични клиники в страната - \"Александровска\", Военномедицинска академия, Болница \"Токуда\" и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен. Акцент ще бъдат кожните алергични реакции.

Очаква се до 2015 година всеки втори човек на планетата да страда от  алергична болест. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.

Екземата е най-честото алергично кожно заболяване, а близо 10% от всички хора са страдали от екзема на ръцете, където най-често се локализира заболяването.

 

Никеловият сулфат е най-честият алерген. Наричаме го алергенът на цивилизацията, защото с този метал влизаме в контакт посредством обиците, копчетата на дънките, различните бижута, коланите, разясни доц. Жана Казанджиева от Александровска болница.

Другата много честа алергия е тази към боите за коса. Обривите в такива случаи се появяват по челото или врата. Следва непоносимостта на кожата към парфюми.

Лекарите обясняват, че може да се получи алергия дори по клепачите на очите, предизвикана от лак за нокти. Съветът им е при поява на обрив или зачервявания да се потърси специалист. Защото неизлекувана навреме алергията може да обхване цялото тяло.