Сред най-честите усложнения от хъркането е т. нар. обструктивна сънна апнея...

Хъркането засяга много хора, като половината от тях имат здравословен проблем, а останалата половина са принудени да понасят неприятните звуци. Понякога шумът може да достигне 80 децибела – два пъти повече от нормалния говор.

 

При над 60-годинша възраст 60% от мъжете и 40% от жените хъркат, обясни в \"На кафе\" проф. Румен Бенчев, специалист \"Уши, нос гърло\".

 

Хъркане се получава при отпускане на мускулатурата на небцето, езика и гърлото така, че вдишаният въздух да не може да премине нормално. Получава се стесняване на въздухоносните пътища и вибриране на мекото небце, което акустично се възприема като хъркане.

 

Сред причините за хъркането са проблеми с носа, наднормено тегло, увеличени сливици, дебел език, тютюнопушене, употреба на алкохол, прием на сънотворни, напредване на възрастта.

 

Сред най-честите усложнения от хъркането е т. нар. обструктивна сънна апнея, или поредица спирания на дишането, при което се нарушава достъпът на кислород до мозъка. Заболяването се диагностицира в сънна лаборатория, а сред най-разпространените методи на лечение е назалната маска.

 

Съществуват над 300 метода за лечение на хъркането и сънната апнея, които се делят на консервативни и оперативни. Най-модерният метод е радиочестотна термотерапия, при която прецизно се пунктира тъканта, като по този начин се втвърдява и стяга увеличената и отпусната тъкан на мекото небце. В резултат на това се намалява значително вибрацията, а оттам и хъркането.