От 10-ти декември влакът от Перник за София в 2 часа следобед ще бъде спрян...

Именно заради цената на автобусните превози, кметовете на общините, които от другия месец ще разчитат на по-малко влакове, смятат, че на практика алтернатива на спрените вагони няма. Рада Богданова и Кирил Караджов провериха ситуацията в Перник, където се очакват проблеми с транспортното обслужване.

При автобуси до София на всеки 20 минути и влакове през 40, на пръв поглед съкращаването на 3 от композициите към столицата не би следвало да се усети.

От 10-ти декември влакът от Перник за София в 2 часа следобед ще бъде спрян.

На метри от гарата е автогарата. Оттук в 2 следобед тръгва автобус за София. Билетът струва 2 и 50 - което е с 20 стотинки повече от пътуването с влак. Въпреки това за Радослав Рангелов автобусът не е решение.

Едно допълнително качване на столичния градски транспорт добавя един лев. На ден към София пътуват близо 20 хиляди перничани. По наблюденията на БДЖ алтернатива на съкратения влак в 2 следобед, ще търсят около 70 души.

И да седне отсега да пресмята ще трябва ли да възлага допълнителни курсове на автобусите, кметът на Перник първо ще се сблъска с общия за страната проблем - първо трябва да се мине през процедури, които отнемат време, а в момента не може да бъде реагирано.

Дори и до 10-ти декември кметовете да минат през всички съгласувателни процедури, те се съмняват, че частниците ще се втурнат да си предлагат услугите. Защото много от пътуващите са студенти, ученици и пенсионери. А от БДЖ те ползват намаление, което увеличава в пъти разликата между цените на влака и автобуса.

Подробности – във видеото.