Пак \"Не\" за Шенген...

Холандия ще продължи да блокира предложенията за приемане на България и Румъния в Шенген, докато те не я убедят, че постигат напредък в борбата срещу корупцията. Категоричната позиция беше потвърдена от холандския министър на имиграцията Херд Леерс.

Леерс заяви, че страната му няма да приеме дори компромисния план за поетапно отваряне на шенгенските граници за двете балкански държави. 100-процента сигурно е, че няма да отстъпим от позицията си по време на срещата на върха на Европейския съюз на 9-ти декември. Този въпрос дори не трябва да е в дневния ред на срещата, посочи министърът. Той допълни, че по-важно от намирането на решение е България и Румъния да покажат резултати.

Холандският министър на имиграцията все пак уточни, че страната му ще проучи очаквания през февруари доклад на Европейската комисия за усилията на България и Румъния в борбата срещу корупцията и ако забележи напредък ще отстъпи.

Според Леерс холандците се тревожат, че България и Румъния трудно ще успеят да поддържат сигурни своите участъци от границите на Европейския съюз и направи сравнение с Гърция, която не успява да задържи незаконните имигранти, напиращи да влязат от територията на Турция. \"Трябва да сме сигурни, че това което се случва в Гърция, няма да се случи отново\", каза още холандският министър на имиграцията.