Мерките целят да се сложи край на незаконната търговия...

Ново изискване за бензиностанциите. До края на март следващата година всяка бензинова колонка трябва да е свързана със системата на НАП и всеки литър продадено гориво да се отчита директно. От началото на тази година  бензиностанциите трябваше да са свързали касовите си апарати със системата на данъчните. Мерките целят да се сложи край на незаконната търговия и укриването на доходи.

Всяка бензиностанция в страната трябва да постави на колонките си електронна система. От нея ще се подават данни за количеството продадени горива. Това трябва  да се случи до края на март догодина.

Отчетът на данъчните показва, че след като бензиностанциите свързаха касовите си апарати със системата им, декларираните обороти са с 24 милиона лева  повече.

В началото на 2011-та на пазара работеха 3000 бензиностанции. Около 300 от тях - или 10%, - трябваше да затворят, защото не бяха свързали касовите си апарати с НАП. Според представители на бранша, сега отново ще има потърпевши.

Инсталацията на уредите излиза между 3000 и 6000 лева. Ако задължението не бъде спазено, санкциите могат да стигнат до 10 000 лева и затваряне на обекта.