\"Лошото при грипа е, че е много бързо изменчив, успява в следващия сезон да изкара нови щамове\"...

\"Тази зима ще се срещнем със стари вируси – свинския грип и вируса \"Пърт\". Това ни води до изводите, че може ми епидемията няма да бъде толкова силна, защото една част от хората имат някакво ниво на имунитет. Птичият грип се отдръпна от Северното полукълбо. Продължава да има случаи, но те са в Югоизточна Азия и Египет\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" д-р Ангел Кунчев, началник на Отдел \"Надзор на заразните болести\" към Министерството на здравеопазването.

 

\"Лошото при грипа е, че е много бързо изменчив, успява в следващия сезон да изкара нови щамове, към които ние нямаме имунитет, и това му дава възможност да предизвика епидемия\", поясни здравният експерт.

 

Когато човек веднъж е минал грип, периодът, в който си е изградил имунитет, е много малък – от 6 месеца до 1 година. Антителата спадат тъкмо в момента, в който пристига новия щам, каза още д-р Кунчев.

 

\"При болестите, които се предават бързо, едно неспазване на хигиената в офиса веднага създава риск за много повече хора\", така д-р Кунчев коментира данните, че всеки повече хора не си взимат болнични заради страх от уволнение.

 

Той посъветва хората, които усетят, че се разболяват, на първо място да потърсят медицинска помощ и след това да останат вкъщи, за да се лекуват и да предпазят останалите хора.