Бившият и настоящият просветен министър се изправят един срещу друг...

Българското образование върви по посока на модернизация. Това е един процес, който от години се засилва и истината е, че нямаме друга алтернатива. Първо, защото българският народ е влюбен в образованието и защото българският народ е достатъчно високо образован и знае, че единственият негов успех е чрез образованието и науката. Това отговори министърът на образованието, младежта и науката на въпроса на бившия си колега Даниел Вълчев накъде върви българското образование.

Той заяви още, че модернизацията върви бавно, но допълни, че образованието трябва непрекъснато да се усъвършенства и променя без революционни скокове.

Според Сергей Игнатов, годината е успешна, тъй като е започнала през декември 2010-та, когато окончателно е въведен Законът за развитие на академичния състав.

С 25 % ще се увеличи допълнителната субсидия за университетите у нас с най-добрите специалности догодина, съобщи министърът на образованието.

Отличниците сред висшите училища ще получат повече пари през 2012 година благодарение на рейтинговата система. За миналата година университетите с най-добри специалности получиха до 10% допълнителни средства.

Двойно повече средства догодина ще има и за самите студенти, които използват системата за кредитиране. Игнатов обясни още, че ако по време на следването на студент му се  роди едно дете, част от дълга се опрощава, а при две деца пък отпада цялото задължение.

Какво заяви още Сергей Игнатов тази сутрин в \"Здравей, България\" – вижте във видеото.