За това са необходими само два документа...

Младите семейства, които имат ипотечен кредит, могат да ползват данъчни облекчения, напомнят от НАП.  За това са необходими само два документа.

 

За да поискат данъчни облекчения, младите семейства най-напред трябва да представят извлечение от банката, в което е описано какви лихви по кредита са плащани през годината.

 

Другото изискване е декларация от единия от съпрузите, че няма да ползва намаление на данъка.  С колко ще спадне данъкът след представянето на тези документи зависи от сумата на кредита, лихвата и доходите на този, който го изплаща.

 

Приемаме случай, в който човекът, който плаща вноските, е на трудов договор и получава само заплата. Чисто тя е 1000 лева. Изтеглил е кредит от 80 хиляди лева през 2011 година и е платил общо за годината лихва в размер на 4800 лева. Тази лихва ще му бъде призната за разход и така данъците му ще намалеят с 470 лева.

 

Това облекчение е валидно, само ако  договорът за ипотечния кредит е сключен от лице, което има граждански брак, поне единият от съпрузите е по-млад от 35 години, а ипотекираното жилище е единствено за семейството.