В периода от 30 декември 2011 до 2 януари 2012 е отчетено завишено потребление

По-високи сметки за ток очакват в Южна България заради по-голямото потребление на електроенергия по празниците. За това предупреди австрийската компания EVN. Дружеството е регистрирало с 4 % по-високо потребление в сравнение с миналата зима.

 

В периода от  30 декември 2011-та до 2-ри януари 2012-та е отчетено завишено потребление на ток, като най-голямо естествено е било в последния ден на старата година, отчитат в диспечерските центрове на EVN в Южна България.

 

От EVN съобщиха, че вече са дали 1500 абонати на съд, защото не са плащали за ток. Освен некоректни домакинства, сред тях има фалирали предприятия и работещи фирми.

 

Сумата, която дължат, е 11 милиона лева. Австрийската компания вече готви и ново предложение до Държавния регулатор, с което иска поредното повишение на тока от 1-ви юли тази година. На този етап обаче дружеството отказа да назове с колко процента ще предложи да поскъпне електроенергията.

 

Повече включени електроуреди по време на празниците отчитат и от ЧЕЗ, които обслужват западна България. Техните анализи сочат, че в столицата потреблението в новогодишната нощ е било по-ниско, но обясняват факта с това, че клиентите им са посрещнали 2012-та извън София.

 

Не така стоят нещата в североизточна България – там на 31-ви декември са изразходвали с 13 на сто по-малко електроенергия, в сравнение със същата дата през 2011 година.