Лидерът на РЗС поиска да бъдат осветени престъпниците, помилвани от Ангел Марин...

Трябва да има принципи и прозрачност при помилванията. Затова от РЗС искаме да бъде създадена Парламентарна анкетна комисия, която да се занимава с този въпрос, да изясни кои са лицата и какви са мотивите за помилванията, заяви за \"Здравей, България\" лидерът на РЗС Яне Янев.

\"През последните дни се изговориха много тежки думи между първите мъже в държавата и е редно да стане ясно за какво става дума\", каза Янев по повод разменените реплики между премиера Борисов и бившия вече вицепрезидент Ангел Марин. Награждаването от страна на президента Георги Първанов на Ангел Марин с орден \"Стара планина\" предизвика гнева на премиера Бойко Борисов.

\"Считам, че Марин не трябваше да получава орден \"Стара планина\" заради това, че помилва толкова престъпници. Не вярвам, че именно това е неговата заслуга да получи орден от президента Първанов\", поясни премиерът. От своя страна Ангел Марин заяви, че няма да присъства на полагането на клетва и встъпването на новия президент Росен Плевнелиев в длъжност и нарече поведението на Борисов позор.

Институтът на помилване е изключителна отговорност, поясни Яне Янев. Той се опита да изясни презумпцията за помилване така: \"Полицията ползва огромен ресурс, за да гони престъпниците и да ги хваща. В повечето случаи си вършат работата, стига се до прокуратурата, започва разследване, стига се до досъдебно производство, то стига до съда. Това всичко са пари и ресурси. След това, даден престъпник, осъден на 15 години за наркотрафик в затвор в Бобовдол и само след една година, той е помилван. Няма никакви мотиви, никой не знае в държавата защо. Никой не дава информация за това.\"

Яне Янев избори някои от помилваните престъпници, занимавали се с наркотрафик и престъпления, като не каза целите им имена, тъй като това е класифицирана информация.

Според лидера на РЗС, това е сериозен мотив за формиране на Парламентарна анкетна комисия, която да изиска информация от всичките свързани институции и да се запознае при какви условия, с какви мотиви е ставало помилването. Комисията ще установи и в каква част от помилването се е намесвал и президентът.

Трябва обществото да знае какви са мотивите за помилване, както е и в другите страни. Това се отнася и за опрощаване на държавните вземания, посочи още Яне Янев.

 

\"Вие знаете ли колко държавни вземания е опростил президентът - над половин милиона на различни лица. Пак няма списък, пак е анонимно. На кои са опростени дължимите суми на НОИ, на НАП. Дайте да разберем кои са тези хора. Става дума не за пари от джоба на Първанов, става дума за обществени финанси\", заключи Яне Янев.

Ще подкрепи ли ГЕРБ инициативата на РЗС – разберете във видеото.