Все още стотици домакинства са без ток...

И днес обстановката в страната остава тежка след силния снеговалеж. Все още стотици домакинства са без ток.
Бедствено е положението в Аксаково. Същата е ситуацията и в общините Своге, Годеч, Иваново, Лесичово, Батак и Баните. Повече от 620 училища в страната са затворили врати заради усложнената пътна обстановка и обявена грипна епидемия.

 

В Бургас, Варна и Добрич е обявен оранжев код за опасно време. В Ямбол, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе и Силистра ще е в действие жълтият код. Остава затворен Дюлинският проход за всички превозни средства.
Участъкът между Шумен и Варна по магистрала \"Хемус\" е затворен за движение, както и участъкът между Бургас и Карнобат по \"Тракия\". Пътят Петолъчката - Карнобат - Бургас е отворен за движение в двете посоки. 

 

Добричка област продължава да е под снежна блокада. Заради силния вятър и обилен снеговалеж всички пътища от републиканската пътна мрежа в областта са затворени за движение .
От автогара Добрич днес нито един автобус не е потеглил извън града.

 

Труднопроходим е и пътят през Балчик за Златни пясъци и Варна, който единствено се почиства за връзка с останалата част на страната. Високи преспи и непрекъснати навявания правят почти невъзможно почистването на пътните артерии.

 

С помощта на високопроходима техника се обработват пътищата в областта, за да могат да се придвижват колите с болни на хемодиализа. Почти във всички общини  днес е обявен неучебен ден. В град Добрич от тази сутрин е забранено движението на частни автомобили освен в спешните случаи.

 

Варна остава скована от студ, снеговалеж и силен вятър. В четири общини в областта е обявено бедствено положение.

 

Без ток са над 10 селища, на места е нарушено водоподаването. Затворени са всички пътища към града с изключение на обходен маршрут до Добрич. През нощта екипи на „Гражданска защита\" са оказали помощ на близо 50 автомобили и два автобуса, закъсали на автомагистрала „Хемус\".
Областният управител Данчо Симеонов разкритикува остро работата на Пътно управление - Варна заради непочистените пътища в областта. Няма данни за пострадали или бедстващи хора. Училищата не работят, а градският транспорт се движи със закъснение. Пристанището остава затворено заради вълнение от близо 5 бала. Бурният вятър, достигащ скорост 14 метра в секунда, през нощта  е съборил две дървета и е повредил светофарни уредби, съобщават от общината.

 

На ГП Е-79 край Благоевград десетки шофьори на тирове са без храна, вода и при минусови температури повече от 24 часа. Шофьорите недоволстват от наложената забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 10 т.

 

Транспортните фирми, освен че търпят загуби, ще бъдат и санкционирани заради неспазване на договорени условия.