Митрополит Николай отслужи специален молебен за \"вразумление на враговете на църквата\"...

Скандалът с досиетата на висшите духовници изправя Българската православна църква пред нов разкол, предупреди пловдивският митрополит Николай. Той отслужи специален молебен за \"вразумление на враговете на църквата\".

 

Поводът за необичайната литургия бе разкритото агентурно минало на Висшия клир, както и критиките срещу самия Николай, че е унищожил ценни стенописи в няколко храма, облепяйки ги с тапети.

 

Митрополит Николай поиска да бъде разкрита цялата истина за досиетата на свещениците, а не само част от агентурното им минало. Според него важен е въпросът не какво са правили духовниците, а защо и какви са били причините, тъй като повечето били заплашвани и малтретирани от Държавна сигурност. И призова бившите агенти да се покаят.

 

Владиката заяви, че пловдивската епархия е единствената, която още в края на септември миналата година е накарала свещениците сами да декларират дали са били агенти. Така преди отварянето на досиетата им е знаел кои са те, но отказа да назове имената им и да посочи каква ще е тяхната съдба.

 

Замисленият от дядо Николай молебен за вразумление на враговете  се провали, защото нито един от 18-те интелектуалци, поканени от него, не дойде в храма. Именно те възроптаха срещу унищожените уникални стенописи в митрополитската църква \"Света Марина\", които по идея на владиката бяха облепени с тапети и съсипани завинаги. Все пак отвън протестиращи не липсваха.

 

По случая са образувани две проверки - на Министерството на културата и на прокуратурата.

 

За първи път досега литургията на дядо Николай се пазвше строго от  полиция и частни охранители, а стотиците вярващи бяха организирано докарани с автобуси, безплатно от различни краища на епархията за речта на владиката.