Обявиха грипна епидемия и в общините Бургас, Шумен и Луковит...

Обявиха грипна епидемия и в общините Бургас, Шумен и Луковит. През изтеклата седмица беше обявена грипна епидемия в областите Монтана, Стара Загора, Пазарджик и Софийска област.

 

Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма. Здравното министерство съобщи, че е осигурило необходимите антивирусни препарати за осигуряване на навременно лечение и минимизиране на риска от развитие на усложнения. Те са безплатни за хората, които могат да ги получат от личните си лекари.

 

Здравното ведомство съветва при наличие на симптоми на грип всеки човек да посети личния си лекар и да не ходи болен на работа или училище. Ранното специфично лечение и навременната хоспитализация са най-важните и ефективни мерки за недопускане на усложнения. За предпазване от заразяване, най-важно е да се избягват контакти с болни хора и да се спазва добра лична хигиена.

 

Хубаво е често да измиваме ръцете си с вода и сапун, да използваме дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа, да закриваме с ръка устата и носа си при кихане или кашляне, да проветряваме често въздуха в затворени помещения, да измиваме и дезинфекцираме играчките за малките деца. /БГНЕС