Заплашена ли е свободата в интернет?

\"Целият този вой срещу интернет пиратството на практика е плач да се запази по един мракобесен начин лъвския пай, който индустрията държи\".

 

Това коментира в \"Здравей, Бългаиря\" блогърът Асен Генов във връзка с присъединяването на България към международното споразумение АСТА.

 

\"АСТА е търговско споразумение за борба и противодействие на фалшификациите. Един от неговите аспекти е свободният обмен на информация в интернет\", обясни Генов.

 

\"АСТА е продължение на два други законопроекта, които не бяха приети в САЩ. Това са проектът за закон срещу интернет пиратството и за защита на интегралната собственост. Това е третата стъпка, която аз бих нарекъл мракобесна, защото тя размива границата на така нареченото пиратство\", на мнение е блогърът.

 

Според него индустрията не губи милиарди, както се твърди, от това, че хората свалят филми от торентите преди да са излезли по кината.

 

\"Аз също съм свалял филми от интернет, но също така ходя и на кино. Проблемът е защо киносалонът не е пълен. Индустрията трябва да се промени, за да се адаптира към динамичната среда. Пътищата са два – или се адаптира и отговаря на потребностите, които интернет залага, или се опитва да наложи рестриктивни мерки. Индустрията засега избира второто\", каза още Асен Генов.

 

\"Авторите трябва да разберат, че индустрията стои между нас потребителите и тях\", категоричен бе блогърът.

 

Предстои протест срещу присъединяването ни към АСТА и Асен Генов се надява страната ни да оттегли подписа си от това споразумение.