Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов...

Учредиха първата хранителна банка в България, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в студиото на \"Здравей България\". Той обясни още, че в момента се договарят условията, при които ще се предоставя храната.

 

Целта на хранителните банки е всяко заведение, или фирма, които имат излишък от храна, да не я изхвърлят, а да я предоставят на нуждаещите се.

 

Според предварителните прогнози услугата реално може да заработи до месец.

 

Хранителната банка ще функционира по следния начин – след като се намери подходящо помещение, оборудвано според изискванията, в него ще се складират хранителни продукти, предоставени от различни производители. Храна ще могат да даряват и заведения, когато сготвената храна не се продаде. За да стане всичко това, в момента се обмислят различни облекчения и стимули за бизнеса.

 

Договарят се и условията, на които трябва да отговарят хората, които имат право да се хранят от хранителната банка. Идеята е да се обхванат колкото може повече бедни българи.

 

Хранителна банка ще заработи първо в столицата, след това и в други големи градове на страната.

 

Организаторите на банката ще координират работата си и с различни обществени кухни и пунктове, от където хората ще могат да получават всеки ден храната си.