От ведомството обаче уточниха, че нямали представа дали са изпълнили предписанията им...

Цял ден институциите спореха кой е отговорен за язовир \"Иваново\". Окръжната прокуратура в Хасково започна разследване, което трябва да установи има ли виновни. Наказанието, което се предвижда по закон, е пет години лишаване от свобода.

 

От Министерството на отбраната обясниха, че ведомството не стопанисва водоема. Още през 2003 година общинската служба по земеделие и гори е издала скица, според която язовирът е собственост на Общината, се казва още в официално съобщение от военното министерство. Оттам обясниха, че на територията на нито един от техните обекти няма водно съоръжение от такъв мащаб.

 

Оказва се, че още на 1 февруари е имало предписание към областните управители в страната, сдружението на общините и директорите на четири басейнови дирекции за спешни предварителни действия заради очакваните високи води през язовирите и реките.

 

Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

 

Такива указания са били  дадени и на дружествата, които отговарят за експлоатацията на язовирите.

 

На трети февруари от министерството отново са дали предписание да бъдат предприети мерки за освобождаване на обеми в язовирите от каскада Арда. В нея влизат язовирите Ивайловград, Студен кладенец и Кърджали. От ведомството обаче уточниха, че нямали представа дали са изпълнили предписанията им.