Защо Мария Капон поиска премиерът да призове депутатите да върнат парите си за безотчетни разходи?

Днес изтича крайният срок, в който всички висши държавни служители трябва да върнат получените пари като допълнително материално стимулиране през последната година.

 

Председателят на Единната народна партия - Мария Капон, заяви в студиото на „Здравей, България\", че  е на мнение, че всички политически лица ще върнат бонусите.

 

„Много важно е да кажем какво разбира премиерът Борисов под бонуси, защото неговата реплика от 2009 г. не беше разбрана правилно. Тогава той каза „Нито лев повече от заплатите и никой няма право да взима повече от мен като министър-председател. Две години след това стана ясно, че не е разбрана неговата закана от политическите кабинети\", коментира Мария Капон.

 

Тя допълни, че моралът не може да бъде делен на две. Именно за това тя предлага премиерът да наложи една допълнителна поправка като безотчетните разходи се превърнат в отчетни: „Върху заплатата на депутата има 2/3, като по принцип във всеки парламент ги има тези пари за експерти, за зали, за работа в региона, но те се отчитат. В Европейския парламент се представят фактури и се показва дейността. Това са едни допълнителни пари, които не се отчитат нито като данъци, нито се облагат върху трудовото възнаграждение.\"

 

Според Мария Капон, ГЕРБ може да въведе нов ред и за опозицията, която днес, по нейни думи, няма никакво морално право да държи сметка именно заради парите, които са били вземани.

 

Свършват ли парите във фискалния резерв, както и цялото гостуване на Мария Капон в „Здравей, България\" – вижте във видеото.