Проф. Митко Червеняков има частен учебен център...

 

Зрителка на Нова телевизия разказа за злоупотребите, извършвани от бившия преподавател в Националната спортна академия  проф. Митко Червеняков. През февруари миналата година жената записва курс по счетоводство в частния учебен център на вече пенсионираният треньор по футбол проф. Червеняков.

 

„Исках да си повиша квалификацията с цел по-лесно намиране на работа и разбрах от познати за този център. На входната врата пишеше, че това е център към УНСС за следдипломна квалификация. Записах се. Беше ми казано, че заплащането става на модули и, че евентуално ако искам диплома от УНСС, за дипломата трябва допълнително да заплатя 100 лева, след като свърша курса", разказва потърпевшата.

 

Месец по-късно курсът приключва и тя плаща 100 лева за  сертификат и в продължение на година чака той да бъде издаден.

 

„Г-н Червеняков казваше, че не може да събере 10 човека, а за да може ректорът от УНСС да разпише дипломите, трябвало да се съберат 10 човека", допълва жената.

 

Дипломата й е издадена година по-късно, но не от УНСС, а от НСА. На въпроса „Защо?", Червеняков отговаря, че потърпевшата трябва да се радва, че изобщо е получила някакъв документ.

 

След като взима удостоверението, жената открива и друга нередност – вписаният период на курса не е действителният.

 

За да разбере защо се е получило така, екипът на „Здравей, България" направи проверка. Попадна на поредната обява за курс по счетоводство, който проф.Червеняков организира и се свърза с него по телефона за повече информация. Оказва се, че курсът вече струва 280 лева, а сертификатът - 105 лева.

 

При посещението в учебния център на професора, екипът установи, че условията се променят на място и вече не се предлагат сертификати от УНСС, Софийския и Техническия университет, а само от НСА.

 

Проверката показва още, че подалата сигнала зрителка е чакала цяла година преди да получи сертификата си, за да може да бъде вписана  в курс, за който е имало разрешение. За съжаление обаче всички останали, които проф. Червеняков е провеждал са нелегитимни и за тях не може да се издават удостоверения.  Затова НСА прекрати договора си с учебния център.

 

От Министерството на образованието ще направят проверка защо са издавани сертификати с невярно съдържание.