До месец се очаква ЗОК да договаря отстъпки в цените на всички лекарства...

До месец се очаква здравната каса да може да договаря отстъпки в цените на всички лекарствата. Здравният министър Десислава Атанасова предлага още специализирана администрация да се занимава с цените на лекарствата, както и с процента, който се поема от държавата.

 

Здравният министър Десислава Атанасова предлага още специализирана администрация да се занимава с цените на лекарствата, както и с процента, който се поема от държавата.

 

ЗОК ще може да  преговаря за отстъпки както за лекарствата с аналог, така и за тези без такъв. Сега се договаря само за 188 от общо 1570 медикамента. От това за два месеца са спестени над 4, 500 млн. лева. От търговците на лекарства Десислава Атанасова ще поиска по-малки надценки.

 

Десислава Атанасова каза, че според представителите на фармацевтичната индустрия държавата трябва да започне да покрива по-голям процент от лекарствата за социално значими заболявания - като сърдечно съдовите или диабет. И макар, че някои лекарства у нас са доста по-скъпи, това не важи за всички медикаменти. Затова е нужен и индивидуален подход в процеса на сваляне на цени. В такъв случай може да се стигне до там някои лекарства да изчезнат от аптеките, предупредиха от фармаиндустрията.

 

Репортер: Нели Тодорова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.