Икономиката на страната изпада за втори път в рецесия...

Почти 5 милиона са хората без работа в Испания. За осми пореден месец безработицата в страната се покачва и в момента е на рекордното за Европейския съюз равнище от 23 на сто. Очаква се покачване с още 1 % до края на годината.

 

Изпадналата в повторна рецесия испанската икономика се нуждае от спешни реформи, коментираха от министерството на труда. Има остра необходимост от реформа на трудовия пазар, която да му придаде доверие и гъвкавост, посочват от ведомството.

 

В същото време стана ясно, че държавният дълг на Испания ще достигне 79,8 % от брутния вътрешен продукт още до края на 2012 г., което е скок с 11 пункта в сравнение с 2011-та.

 

Испанското правителство обаче подчертава, че прогнозният среден дефицит за Еврозоната ще е 90,4. В тази връзка в Гърция се готвят за ново затягане на коланите.

 

Според местната преса мерки за икономии в размер на 14,5 млрд. евро се очаква да бъдат взети за периода 2013-2014 г. от правителството, което ще бъде избрано след предстоящите парламентарни избори през май. Освен това се очакват и значителни финансови тежести, които ще дойдат след промени в данъчните ставки.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.