Година по-късно корабът ненадейно се появи в натоварен морски транспортен коридор

Бреговата охрана на Съединените щати потопи кораб-призрак край бреговете на Аляска. Плавателният съд е бил отнесен от цунамито в Япония през март 2011-та. Година по-късно корабът ненадейно се появи в натоварен морски транспортен коридор.

 

Първоначално корабът "Риу-ун Мару" е бил забелязан от канадски риболовен траулер на 23-ти март край бреговете на Британска Колумбия. Плавателният съд се движел със скорост 1 километър в час. Той бил в натоварен морски коридор, който разделя териториалните води на Съединените щати от тези на Канада.

 

Риболовният траулер се опитал да изтегли на буксир Риу-ун Мару до бреговете, но неуспешно. Двигателите на японския плавателен съд не работят. На него няма и ток. В резервоарите му обаче има около 8 тона дизелово гориво.

 

Американските и канадските власти го определиха като заплаха за корабоплаването в района. Според тях е твърде скъпо да бъдат правени опити да бъде спасен и твърде опасно да се качи екипаж на борда му. Това беше и причината за решението Риу-ун Мару да бъде  потопен.

 

Кораби на бреговата охрана го заляха с водни струи на около 250 километра навътре в морето, край бреговете на Аляска. Собственикът на плавателния съд е идентифициран, но той отказал да си го прибере. Корабът-призрак е бил закотвен край бреговете на остров Хокайдо, когато цунамито го връхлита.