Такива изводите направи гилдията след конкурса за най-добри лекари в столицата...

След проучване кои са най-добрите медици в София, специалисти достигнаха до изводите, че родното здравеопазване има и силни и слаби страни. За да се засили прогресът в системата, е необходимо да се отчетат постигнатите резултати до момента, както и да се наложи добра приемственост. Това коментираха в студиото на „Здравей България" директорът на ВМА Ген. Стоян Тонев и програмният директор на "Дарик радио" Константин Вълков.

 

Въпреки успешното организиране на конкурса "Най-добрите лекари в София", основен проблем в здравеопазването остава текучеството на кадри. Ген. Тонев прогнозира, че до няколко години лекарите ще се върнат в страната и вероятно ще основат нови болнични центрове. Неговите опасения са свързани с квалификацията на българските медици. Това е основният проблем на българското здравеопазване, което през последните 7-8 години разруши добрата подготовка на родните кадри. Въпреки това, директорът на ВМА изрази надежда, че в следващите две години ситуацията ще се промени.

Като други причини за забавяне на развитието на родното здравеопазване Тонев посочи честите смени на ръководителите в системата. В такъв случай добрата приемственост би могла да даде положителен тласък.

 

„Ние сме малка страна и нямаме такъв голям ресурс и ако отхвърлим направеното, ще ни бъде още по-трудно" , заяви генералът. 


Във вторник вечер 298 лекари ще бъдат отличени в 38 основни специалности на конкурса "Най-добрите лекари в София". Организитори са "Дарик Радио", Столичната община и софийски болници. Проучването се прави за първи път и уникалността му е в това, че медиците са оценявани от свои колеги. Анкетната карта съдържа само един въпрос, на който трябва да отговори всеки лекар, а именно към кой доктор би насочил пациент, ако той има нужда от лечение.


Цялото интервю с ген. Стоян Тонев и Константин Вълков може да гледате във видеото.