Наблегнете на зелените зеленчуци по Великден, съветва диетологът...

 

Богатите хора по света са щастливи, защото се хранят като бедняци, каза в ефира на предаването „Здравей, България" диетологът д-р Людмила Емилова. И допълни, че неграмотността, а не немотията е причина за това да консумираме нездравословни продукти.

 

Тя препоръча да консумираме по-леки храни и да избягваме вредните бързи закуски, които имаме навик да похапваме в забързаното ни ежедневие.

 

„Когато огладнеете или ви се дояде нещо, за което знаете, че е вредно, изпийте чаша вода или хапнете плодове", съветва диетологът.

 

Тя добави, че е добре десертът да се приема 2-3 часа след основното хранене. Полезно било да хапваме мед със сусам, когато ни се дояде нещо сладко.

 

„Алкохолът е позволен в ограничени количества – 50 мл концентрат или 1-2 чаши вино, най-добре – червено. Пийте и наливна бира, но не прекалявайте с нея, защото води до диабет и напълняване", каза още д-р Емилова. 

 

Тя препоръча на Великден да си хапнем печено агнешко, защото този вид месо бил един от най-малко токсичните. Зелените зеленчуци също можели да присъстват в менюто. Яйце пък е добре да сложим в салатата си, а козунакът да опитаме в следобедните часове с чай или кафе.