Отец Стилян събира уникални растителни видове от цял свят...

 

Православен свещеник от Бургаско се опитва да пресъздаде библейската Райска градина в двора на храма "Свети Никола" в Черноморец. Вече 10 години свещеникът събира семена и растителни видове в градината пред църквата, като някои от видовете са уникални.

 

Отец Стилян идва в Черноморец преди около 10 години. Тогава заварва църковния двор само с два пирамидални кипариса на входа. Сега там са събрани няколко хиляди вида дървета, храсти, цветя и кактуси, донесени от различни точки по света.

 

По думите на отеца всяко едно от дърветата е описано в Библията и носи послание, свързано с разказа за сътворението на света, с отговорността на човека да съхранява творението, наречено природа. Затова всяко дърво или храст си има определено място.

 

Духовникът се радва истински на уникални екземпляри, някои от които са просъществували векове и са преминали стотици хиляди километри, за да стигнат до Черноморец.

 

Отец Стилян се гордее с това, че в градината му има растение със син цвят - нещо, което по думите му е рядко срещано в природата. Разказва и още нещо, че разбира езика на цветята.

 

Репортер:  Цеца Алексова