По закон би трябвало да се унищожат, но ако се докаже, че месото им е годно, то ще бъде дарено...

Инспекторите от София конфискуваха 66 агнета, които са били превозвани незаконно. Няма и никакви документи как и къде са гледани. Подобни случаи са засечени и в Сливница, Калотина и Ихтиман.

Агнетата са прибрани в кланица в Костинброд. По закон те трябва да бъдат унищожени, но тъй като е напълно възможно месото им да не е опасно, то ще бъде изследвано. Ако се окаже, че е годно, то ще бъде дарено на хора в нужда.

Според инспекторите от Агенцията за безопасност на храните, животните най-вероятно са гледани в района на Харманли.

Оказва се, че тези, които отглеждат животни и ги продават незаконно, не печелят от това. Директорът на Агенцията по храните за София-област д-р Васил Добрев уточни, че при такива действия може да се спести минимална сума, която трябва да бъде платена за маркировка на животните и за издаване на ветеринарно медицинския пътен лист.

За сметка на малката спестена сума, евентуалните последици за потребителите може са нежелателни. Всеки копувач трябва да прецени струва ли си да спести някой лев, а след това да изкара празниците в болница

Каквото и да копуваме обаче, няма как да знаем как са гледани животните и дали не са инжектирани с лекарства например.

„Няма гаранции, че се касае за агнешко месо, а не за някакъв друг биологичен вид, който има подобна анатомична визия", каза д-р Йорданка Шиникова, главен инспектор по контрол на храните. Един такъв биологичен вид, с месо изглеждащо подобно на агнешкото, е кучето.

Репортер: Нели Тодорова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.