Иво и Наталия Гергови отглеждат над 400 животни в къщата си…

Семейство от Враца обитава селска къща, която превърнало в дом не само за себе си, а и за над 400 животни и птици. 

 

Историята на Иво и Наталия Гергови започва преди няколко години, когато съпругата разбира за мечтата на половинката си да отглежда птици. Най-напред си купуват две корели, след това взимат и няколко вълнисти папагалчета. Така започва да се развива страстта им. Сега вече гледат над 300 птици и различни видове животни. Всеки ден пътуват по 200 километра до работата си и обратно, но успяват. 

 

„Моят ден започва в 5.15 ч. 20 минути им давам вода и храна, след това с колата отиваме до Враца, а от Враца  - с рейса до Козлодуй", казва Иво.

 

Всеобщите любимци са трите кучета, които имат особени съдби. Бенджи е последният подарък от вече покойния брат на Иво, Мечо е осиновен, защото е намерен захвърлен и изоставен на поляната, а Лъки е прибран буквално от улицата, след като пред очите на семейството върху него минал автомобил.

 

Сега хората от селото и приятелите им носят ранени птици, за да ги лекуват и да се грижат за тях.

 

Любимците си поделят над 10 просторни отопляеми волиери. В най-голямата са токачките в различна окраска, обикновените и декоративните кокошки, гълъбите, фазаните. Господар е паунът, който като истински изискан аристократ, определя правилата в това уж общо пространство. Зайците също имат компания.

 

В отделна волиера са гостоприемните канарчета - съжителстват с какви ли не други птици. Яребиците и смеещите се гълъби успешно делят обща жилищна площ. Финките и папагалите обаче живеят разделени, защото са почти на принципа на човешката етажна собственост - воюват най-често за сърцето на някоя женска или за пространство.

 

В самостоятелна волиера е твърде миролюбив петел от породата копринка. Изглежда нетрадиционно - вместо пера, той има пух, над клюна кожата му е синкава, очите са червеникаво-кафяви, а гребенът – синьочерен. Родината му е Източна Азия.

 

„Нищо не може да ме принуди да се откажа от всичко това, защото то е моя сбъдната мечта. Мога да кажа, че съм щастлив човек, защото имам сбъднатата мечта", категоричен е Иво.

 

Репортер: Румяна Попова

Оператор: Димитър Димитров