Харемът на тарпаните до село Сбор се увеличи с две малки кончета...

С две кончета се увеличи стадото диви коне, пуснато преди 8 месеца край крумовградското село Сбор. Малките тарпани се родиха тази пролет и според специалистите са доказателство за добрата адаптация на породата в Източните Родопи.

Тарпаните пристигнаха в района от Холандия и са единствените в България. Те са част от проекта „Новото тракийско злато", който си е поставил за цел възстановяването на породата.
 
Тарпанът е европейски див кон. Това е всъщност изчезналия вид, предшественика на всички домашни коне, и е прародителят, който последен е останал да живее в природата.
 
Голямата радост на еколозите е новото попълнение в стадото. Мъжкото конче се ражда в края на февруари, в най-студените дни и големия сняг, а женското  - само преди две седмици.
 
Тарпаните са известни със своята устойчивост и приспособимост. Те са спокойни, тихи и любопитни към хората. В света общият брой от типа полски коник, като тези в село Сбор, е около 4000. Живеят на хареми, както е и в България – един мъжки с 4-5 женски. Като сателит около тях живеят поотрасналите малки. 
 
Предвижда се в България да бъде докаран поне още един харем.