Разследване на Нова разкри, че д-р Лехчанска продава лекарства с изтекъл срок на годност...

Д-р Живка Лехчанска е уволнена от болницата, съобщи за „Здравей, България" д-р Мария Екимова, директор на Специализирана болница за активно лечение по детски болести. Разследване на репортера на Нова телевизия Мария Цънцарова разкри как лекарка от педиатрията в София поставя тежки диагнози на бебета без да спазва медицинските изисквания за установяването на заболяванията. Освен това взима пари без да ги отчита пред болницата и продава на родителите лекарства с изтекъл срок на годност.

 

"Подобен случай не сме имали. Изключително неприятно изненада съм от това, което се вижда в разследването", подчерта директорът на Специализирана болница за активно лечение по детски болести д-р Мария Екимова.

 

Тя се извини от името на болницата на родителите и е категорична, че онова, което се вижда в репортажа, е частното поведение на д-р Лехчанска.

 

40-годишен е опитът на лекарката, каза директорът на болницата и изрази учудването си от това, което репортерът Мария Цънцарова разкри.

 

Пред д-р Екимова Живка Лехчанска признава, че е взела пари, но твърди, че те са й дадени доброволно. Нямам представа откъде в болницата са се снабдили с лекарства с изтекъл срок на годност. В приемен преглед, освен това, не се продават лекарства, категорична е д-р Екимова. 

 

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че с уволнението на лекарката не се решава нищо, защото това е практика. Не знам защо всички се правят на учудени, допълни той. По думите му става дума за системна практика. Въпросът не е до контрол и санкции, а до цялостното отношение към лекарите и професията. Тези хора са сведени до ситуация да работят като чиновници, допълни д-р Кацаров.

 

„Не съм учудена, но ми е неприятно, че е възможно лекар да спекулира с притесненията на родителите", заяви в ефира на Нова Десислава Атанасова, министър на здравеопазването. Според нея подобна практика вероятно има и в други болници.

 

След излъчването на репортажа по случая Нова телевизия получи документи, които подсказват, че в педиатрията може да има конфликт на интереси. Подробности очаквайте в четвъртък сутрин в "Здравей, България".