Какво трябва да знаем за този вид заболявания и как да ги избегнем...

60% от хората в България умират от сърдечно-съдови проблеми, а в световен мащаб тази бройка се равнява на 17 милиона души. При мъжете се наблюдава значително по-висока смъртност, отколкото при жените. Въпреки притеснителните данни на Дружеството на кардиолозите в България, статистиката сочи, че преобладаващата част от хората у нас, между 60-70%, не се безпокоят и не взимат никакви мерки, за да предотвратят сериозни здравословни проблеми като атеросклероза, в следствие на което настъпва стесняване на кръвоносните съдове.
 
„Не знам колко време още ще мине, докато българинът се събуди да има една адекватна култура и едно поведение в този живот, който водим и който, за съжаление, ни разболява все повече всеки един ден", коментира д-р Мария Папазова в „На кафе".
 
Тя поясни, че начинът на живот на съвременния човек е атерогенен, както самата тя го нарича и допълни, че дори и да настъпи физическа смърт по други причини, то винаги биват установени проблеми в сърдечно-съдовата система.

Според д-р Папазова стресът и напрегнатият начин на живот водят до изтласкване на стресови хормони, завихряне на патологични процеси и нарушаване на системата на липидите в организма. Именно затова нейният съвет е да се научим да не се стресираме толкова много, да обръщаме много повече внимание на храненето и на пиенето на вода.

Престанете да ядете, каквото заварите, и неща, които не се развалят с години. Не си запушвайте кръвоносните съдове", предупреди Мария Папазова.
 
Докторът подчерта унищожителните влияния на пиенето на алкохол и тютюнопушенето, като допълни че пушенето директно уврежда вътрешната нежна тъкан на артериите.
 
Омега-3, коензим Q10 и селен са природни средства, благодарение а които можем да се предпазим от ранна атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания. За да имаме здрава сърдечно-съдова система трябва да имаме достатъчно Омега-3 мастни киселини в храната. Те понижават окислителния риск, нормализират кръвното налягане, намаляват възпалителните процеси по стените на кръвоносните съдове, както и риска от образуването на тромби.
 
Д-р Папазова обаче предупреди, че съотношението между Омега-3 и Омега-6 трябва да е от 1:4 до 1:20. Ако този баланс бъде променен, Омега-6 съдействат за възпалителни процеси. Освен това този променен баланс води и до затлъстяване, което се е превърнало във епидемия.
 
Омега-3 мастни киселини има в рибата, зехтина, морските дарове, плодовете, зеленчуците, маслините, авокадото, суровите семки и ядки и най-вече в бразилския орех.

Още за факторите, които водят до стесняване и запушване на артериите и другите кръвоносни съдове, водещи до инфаркт или инсулт и повече информация по темата – във видеото.