Лалетата цъфнаха и може да видим, както розовите, така и жълтите, а дори и черните в Балчик...

Шоуто на лалетата – това е невероятна красота от багри, форми и аромати и може да се види в Ботаническата градина в Балчик. Тази година цветните лехи с лалета са разположени на из всички кътчета на ботаническата градина и Двореца в Балчик.

Тази година в Шоуто на лалетата, както от години ботаниците са приели да наричат цъфтежа на тези цветя, участват над 120 сорта лалета. 2012 г. е световната премиера за 30 от тях.

Атрактивните и уникални цветове предизвикват удивление у всеки посетител. В лехите се откриват от ботаническите лалета, които  впечатляват с изключително малките чашки на цветовете и с багрите си, до изключително атрактивните папагалови лалета, от които тази година най-нови са априкот парот.

Едно от лалетата с настояща премиера е дело на българин и носи  името на своя създател Валери Георгиев. Сорта се казва „пинк рийбън", което означава „розова панделка" и е съпричастен със световната кампания за борба с рака на гърдата.

Друга атракция е черното лале. Тази година колекцията е обогатена с още два сорта от него и в лехите могат да се открият и кичести черни лалета.

Репортер: Мария Добрева