Компаниите стартират обща асоциация срещу нелоялната конкуренция...

Месец преди старта на активния летен сезон, туристически агенции от Варна прогнозират фалити в бранша и отлив на почиващи. Туроператорите стартират обща асоциация срещу нелоялната конкуренция и предупреждават, че „ужилени" туристи няма да липсват и това лято.

Въпреки редица оптимистични прогнози за този сезон, като цяло почиващите на нашето Черноморие намаляват, посочват от Варненската асоциация на туристическите агенции. В същото време повечето от фирмите работят на ръба на оцеляването и няма гаранция, че случаите с ужилени туристи от няма да се повтори това лято.

Многото закупени имоти от чужденци у нас също оказват влияние.

Големият проблем на бранша е нелоялната конкуренция, посочват от асоциацията.

Туристите пък били потърпевши от липсата на синхрон в законодателствата на държавите по отношение защитата на потребителите. Ако очакваме известен ръст на руски и немски почиващи, то не е за подценяване спадът на румънците по нашите северни курорти.


Липсата на реклама и ниското качество на услугите в много хотели допълнително гонят туристите, коментират туроператорите.

И добрата новина за туристите – от асоциацията обещават да алармират навреме при тревожни сигнали за фалит на някоя от фирмите.

Репортер:  Искра Урумова