Продължават дискусиите около Закона за детето...

Още преди няколко месеца в „Здравей, България" бяха представени някои от ключовите текстове в Закона за детето. Тогава се чуха много „за" и много „против". В студиото по темата дискутираха Марияна Банчева от „Национална мрежа за децата" и Явор Ганчев от „Гражданска инициатива за семейството".

„Доставчици за храна" , „биологичен развъдник" са само някои от термините, които родители бяха изписали по лозунгите си. Според „Гражданска инициатива за семейството" законът предефинира родителството и семейството, отказвайки и отричайки родителската отговорност. Една от постановките според мрежата е, че в закона никъде не фигурира думата „възпитание". В Семейния кодекс възпитанието се третира като формиране на възгледите. В Закона за детето е записано, че детето само формира възгледите си с подкрепата на родителите, което е един евфемизъм, заяви Ганчев. Децата не биха могли да формират светоглед, тъй като имат нужда от помощ – било то от семейството или някой друг, категоричен беше той.

Законът безспорно се нуждае от подобрение, допълниха от „Национална мрежа за децата" . Според тях ценностите не могат да бъдат утвърдени на хартия, ако не се прилагат. Един родител трябва да може с цялото си поведение да повлияе върху детето, заяви Банчева

В крайна сметка и двете организации са единодушни, че децата трябва да могат да се обърнат към държавата в случай на нужда и разногласия. Органите трябва да бъдат медиаторът, който да помогне за постигне на общо решение от семейството.

 

Гледайте целия разговор с Марияна Банчева и Явор Ганчев във видеото.