Според авторът Любен Корнезов, диалектите са богатството на езика ни...

Депутатите, изготвили мотивите за внасяне на проектозакона за българския език, са допуснали повече от 30 грешки при писането на текстовете. Самите те бяха отхвърлени при вчерашното им гласуване в парламента.

Автори на закона са народни представители от партиите „Коалиция за България" и „Атака". Според предложените наредби трябваше да се налагат глоби на онези, които не говорят правилен български в държавните институции. В ефира на „Здравей, България" обаче един от вносителите на закона – проф. Любен Корнезов, отрече подобен текст да фигурира в закона.

„Идеята е просто българският език да стане задължителен за използване в държавните институции, защото има кметства, където той изобщо не се говори", обясни Корнезов.

Той допълни, че такъв закон имат страни като Франция, Канада и Люксембург.

„Опити да се приеме такъв закон са правени още от 38-мото Народно събрание, но те не са успели", заяви депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова.

Тя бе категорична, че в мотивите за внасяне на закона има много сериозни аргументи, но най-важните му текстове фигурират в други 111 закона и поне 245 нормативни акта.

По повод правописните грешки в текстовете на проектозакона, Дукова допусна, че те не са писани лично от проф. Корнезов.

Въпреки че се прояви като радетел за чист български език, професорът не заклейми използването и на диалекти и чуждици.

„Диалектите са богатството на езика ни, а чуждиците са неизбежни" коментира той.

„Грижата за езика не се изразява в нов закон. Той е саморегулираща се система и има естествената възможност да се самоочиства", заяви от своя страна Дукова.

Цялото интервю на Евгений Генчев с проф. Любен Корнезов и Снежана Дукова вижте във видеото.