И има ли специфични изисквания към кандидатите?

Все повече българи стават доброволци. Те се включват в различни социални, културни, и екологични проекти както у нас, така и по света. Какво е да си доброволец и има ли специфични изисквания към кандидатите?

"Преди точно една година започнах да се занимавам с доброволчество и всичко започна покрай една обява за набиране на доброволци", разказа София Шамановска.

Примамени от възможността за пътувания и приключения и обединени от определена кауза, доброволците у нас стават все повече. И ако допреди години желаещите са били предимно млади хора, то днес сред кандидатите има хора на над 50 години.

„Освен дейности тук в България, които са различни проекти на различни теми ние също работим много с международен обмен на доброволци. Като има така главно три типа проекти. Едните са младежки обмени, другите са доброволчески лагери, а третите са дългосрочни доброволчески позиции", разясни Вера Николова – координатор на младежки проекти.

Каузите на подобни лагери са различни.

„Зависи от това какво има нужда местното население. В някои райони, т.е. в много голяма част от районите, те са с екологична насоченост като това включва или почистване или залесяване или маркиране на екопътеки или строене на навес или работа в резерват с животни също", обясни Вера.

Освен за патрулиране в резерват, желаещите да станат доброволци могат да кандидатстват за работа с деца в институции, подпомагане на организацията на концерти, реставриране на замъци и какво ли още не. Това, което трябва да направят е да подадат молба.

В такъв резерват в Боцвана отива Мариета. Като доброволец тя не получава и стотинка  за труда си, но й е осигурена храна и подслон.

Доброволците са свикнали да живеят в полеви условия. Когато изберат да отидат на лагер те знаят, че ги чака много работа, а не лукс. Чакат ги и контакти с хора от различни страни. Мариета разказва, че в парка в Боцвана доброволец е и 70-годишен белгийски адвокат, който работел наравно с останалите.

Какво още разказаха пред камерата на Нова доброволците – вижте във видеото.

Репортер: Нина Димитрова