Въпреки призивите на организаторите, тълпата стигна до бул. "Евлоги Георгиев"...

 

Въпреки, че първоначално изгледите за днешния протест срещу промените в Закона за горите бяха за намален брой протестиращи, в крайна сметка шествието в центъра на София се е развило също толкова динамично, колкото предишните дни. Протестиращите блокираха двете платна на бул. "Евлоги Георгиев".

 

По официална информация на полицията общо 9 души са задържани на днешния протест. 8 от тях са задържани заради неподчинение на полицейски разпореждания, за което ще бъдат глобени от 100 до 500 лева. Един е арестуван за хулиганство, защото е замерял със стъклени бутилки служителите на реда. Срещу него ще бъде образувано досъдебно производство.

 

На днешния протест природозащитниците спонтанно решиха от пространството пред БНБ да се отправят отново към Орлов мост. Днес в "Здравей, България" премиерът Бойко Борисов помоли протестиращите да се събират на други места, но да не блокират Орлов мост.


Представителите на природозащитниците призоваха за същото, за да може така всички излезли на улицата да покажат, че целите им са мирни, а блокадите им не са самоцелни.


В опитите си да предотврати намеренията на протестиращите да стигнат до Орлов мост, полицията неколкократно организираше кордони. Служителите на реда блокирали движението между Народното събрание и кръстовището на Ректората. Тълпата преминала по успоредната на бул. "Цар Освободител" улица "Аксаков" и отново достигнала до бул. "Васил Левски" и парка на Съветската армия.

Днес едно от най-често чуваните скандирания беше "Все така ще е до победата". Едно от основните искания на природозащитниците остава това, за което днес управляващите не можаха да се споразумеят с неправителствените организации – премахването на изискването за промяна на предназначението на терените от Държавния горски фонд при изграждането на спортни съоръжения.