24-годишният Станислав е с необикновено хоби, което всъщност му е истинска страст...


Този репортаж разказва историята на най-големия колекционер на кукли Барби у нас. Може би някои от вас си спомнят това момче, станало известно с нестандартното си  хоби. 24-годишният Станислав е най-големият и може би единственият запален колекционер на кукли „Барби" у нас. Страстта му към тях започва още в ранна детска възраст.

„Като бях малък просто имах едно единствено другарче на улицата, на която живеех, и то беше момиче и тя имаше кукли", казва Станислав.

Решава да колекционира точно Барби заради перфектния начин, по който изглеждат. 

„Косата беше най-същественото, което ме впечатли", споделя колекционерът.

Така, след 6 години колекциониране, днес Станислав живее в компанията на 478 модела на Барби. Куклите са сортирани по серии, а сред  тях има и уникални екземпляри, като модела на първата Барби.

Не по-назад са и афроамериканските модели на Барби, за един от които Станислав е чакал 4 години. Освен с тях, младият колекционер може да се похвали, че в хола си има и уникална колекция на кукли с традиционни облекла от целия свят. През всичките тези години, Станислав не е изхвърлил нито една кукла.

„Опитват се да изкривят нещата, че това всъщност е женско хоби, което абсолютно не е вярно, защото около 90 % от колекционерите са мъже", казва още Станислав.

Въпреки, че разходите за попълване на уникалната Барби колекция са доста, Станислав е категоричен, че това не би го спряло да продължава.

„Нямам за цел да поставям рекорди и нямам крайна цел. Целта ми е да имам куклите, които искам, но е малко сложно, защото вече ми се изчерпва мястото. Поръчах нови витрини, които също вече са пълни", заключи колекционерът.

Репортаж: Михаела Карабельова