На срещата в Женева участват представители на ЕС, САЩ, Арабската лига...

 

В събота в Женева се провежда срещата на Групата за действие за Сирия.

 

Основната цел на форума е да се постигне споразумение по план за политически преход в раздираната от гражданска война страна. Според предварителните нагласи обаче подобна договорка изглежда трудно постижима.

 

Във форума на ниво външни министри участват петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания, както и представители на Турция, Ирак, Кувейт, Катар и страните от Арабската лига. 

 

Европейският съюз е представен от шефката на дипломацията Катрин Аштън. 

 

Опасенията, че компромисно общо решение на кризата няма да бъде намерено, бяха засилени от редица песимистични изявления на участниците.

 

„Не сме постигнали договореност с Русия и Китай, които подкрепят режима на Асад. Това остава много трудно и не знам дали ще е възможно", заяви британският външен министър Уилям Хейг преди началото на разговорите.

 

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан призова световните сили да постигнат единство по мирен план за Сирия, включващ политически преход. Анан предупреди, че има реална опасност обстановката в тази страна да взриви региона и да се стигне да сериозна международна криза.