По думите му ЕРП-тата не получават и стотинка от увеличението на цената...

8% от 13-те, с които скача цената на тока, са за зелена енергия. Ако не беше тя, поскъпването щеше да е едва с 5 на сто. Това заяви в „Здравей, България" министърът на икономиката Делян Добрев.

 

По думите му електроразпределителните дружества и държавната енергетика не получават и стотинка от увеличението на тока, то отива за зелена енергия, категоричен е той.

 

Представители на „Атака", ВМРО и неправителствени организации протестират в 10.00 часа пред Министерския съвет. Те негодуват срещу повишаването цените на тока, водата и парното.

 

Ангел Джамбазки от ВМРО обясни, че протестиращите очакват министър-председателят да се срещне с тях и да чуе исканията им. По думите му поскъпването най-вече на тока е „нахално" и ще доведе до фалит малките фирми.

 

Искаме договорите с електроразпределителните дружества, например, да бъдат прекратени и те да бъдат „изгонени от България", каза той. Джамбазки настоява и за промяна в ДКЕВР, която по думите му е „адвокат на монопола".

 

Развалянето на договорите е възможно, но това означава да се платят неустойки, така че това не е лесно като решение, коментира министър Добрев.