Заради големия брой жертви е започнало наказателно производство...


152 души са загинали при катастрофалното наводнение в Краснодарския край. За утре, 9 юли, е обявен ден на траур в цяла Русия. Наводнението стана през нощта на 7 юли, след като в района на град Кримск нивото на водата се повиши със 7 метра.

От регионалното следствено управление съобщиха, че преобладаващата част от загиналите са пенсионери, има и две деца. 20 от намерените тела остават неидентифицирани.

Заради големия брой жертви е започнало наказателно производство за "причиняване на смърт на две и повече лица поради невнимание".

Президенът Владимир Путин, който пристигна в Краснодарския край заяви, че ще бъде потърсена отговорност на всички ангажирани с трагедията органи:

„Разследващият комитет ще провери действията на всички официални представители -  кога е издадено предупреждението, как е направено, кога е можело да бъде издадено и кога е трябвало да бъде издадено. Както и кой какво е направил."

Наводненията са нанесли щети на хиляди домове и сгради. Близо 30 хиляди жилища в района на бедствието са без електричество и газ.

Според местните власти в Краснодарския край в района е паднал дъжд, който се равнява на нормата за пет месеца. Междувременно, на много места из страната хората събират помощи за пострадалото население.

Подробности по темата вижте във видеото.