Това твърдят юристи. Те казват още, че в логиката на здравния министър има грешки..

Законовата промяна, която обвързва правото да си продадем жилището или колата с това да сме си платили здравните вноски, противоречи на конституцията, смятат юристи. Припомняме, че вчера парламентът гласува тази промяна на първо четене.

Според юристи тук се сблъскват два интереса – този на човека, който по конституция има право на собственост и има право да се разпорежда с нея, както прецени, и интересът на държавата да защитава хазната и да си събира дължимото.

Щом имат пари да си купят къща или кола, ще имат и пари да си платят здравните вноски", каза здравният министър Десислава Атанасова.

„За 1 милион неосигурени, ако и половината си платят вноските ... ще влязат средства в рамките на 300 милиона. Тези пари могат да се използват примерно за по-голям достъп до лекарства. 300 милиона лева допълнително ще влязат в бюджета - за лекарства", допълни тя.

Не е ясно обаче колко от въпросните 1 милион българи, които не са плащали за здраве, от години не живеят в България и никога няма да платят дължимото.

Не е ясно и защо здравният министър акцентира върху онзи, който си купува кола или апартамент, при положение, че законовата промяна е за продавача.

Държавата трябва да намери начин да събира вноските, смятат юристите, но не и като вменява допълнителни изисквания за всички българи.

Промяната е приета само на първо четене. За да се превърне в законово изискване, депутатите трябва да одобрят текста и на второ.