За първи път дипломат от толкова висок ранг решава да се присъедини към бунта срещу Дамаск...

Посланикът на Сирия в Ирак обяви, че е дезертирал и се е присъединил към бунта срещу режима в Дамаск. Новината беше обявена от сирийски опозиционни източници, а по-късно самият дипломат направи видео обръщение. Междувременно Съветът за сигурност на ООН остава разделен по въпроса за налагането на санкции срещу страната.

Във видео обръщение, излъчено от телевизия Ал Джазира, сирийският посланик в Ирак Науаф ал Фарес потвърди, че е дезертирал и съобщи, че се е присъединил към бунта срещу президента Башар Асад. Той не разкри защо е решил да дезертира, но многократно изтъкна, че правителствените войски избиват цивилни.

За първи път дипломат от толкова висок ранг решава да се присъедини към бунта срещу Дамаск. Междувременно, западните страни внесоха в ООН проекторезолюция, която дава 10 дни на сирийския режим да спре да използва тежкото си въоръжение срещу бунтовните градове в страната. В противен случай ще бъдат наложени икономически санкции.

Изготвената от САЩ, Франция, Великобритания и Германия проекторезолюция бе връчена на другите страни от Съвета за сигурност и обсъжданията по нея ще започнат по-късно днес. Русия предложи отделна резолюция, която удължава мандата на наблюдателската мисия на ООН, но не споменава санкции.