Народният представител Лъчезар Иванов се бори за доцентска степен в Медицинския университет..

 

В пореден скандал е замесено името на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Този път става въпрос за намерението му да защити доцентска степен в Медицинския университет.

 

Оказва се, че Иванов не е автор на две статии, включени към документите, с които той кандидатства за придобиването на по-високата научна степен.

 

Общото между Лъчезар Иванов и професор Любомир Иванов са еднаквите фамилни имена и първите букви от личните им имена. Тази единствена прилика помежду им обаче се оказва достатъчна, за да може научният труд на единия да се представи за дело на другия. Преди дни бившият директор на Националния център по опазване на общественото здраве открива, че към публикациите на Лъчезар Иванов, който кандидатства за доцентска степен пред Медицинския факултет, е включена и негова статия.

 

Пред камерата на Нова ТВ професорът показа статията си, поместена в гръцки здравен сборник. Парадоксът, е че именно за тази публикация депутатът Лъчезар Иванов получава висока оценка от рецензентите си. 

 

Сред документите на Лъчезар Иванов на интернет страницата на Медицинския университет професорът открива и друга своя статия, също подписана с инициалите Л. Иванов.

 

Професор Любомир Иванов няма обяснение как негови статии са представени за материали на Лъчезар Иванов. Допълва обаче, че рецензентите на Медицинския университет, които са приели документите на депутата, би трябвало да са открили разминаването в авторството на публикациите.

 

Лъчезар Иванов отрича да е плагиаствал статиите на професора. Според него вероятно става дума за някаква техническа грешка.

 

До изясняването на случая конкурсът за получаване на доцентска степен, на който Лъчезар Иванов е единствен кандидат, временно е спрян.

 

Репортер: Ина Гълъбова