Магията на селото привлича древните тракийски жреци...


Казват, че в Родопите всяко камъче е история. Спомени за непознати явления, извънземни нашествия и несметни богатства. На седем километра от Ивайловград, в живописното село Хухла, мистериите и реалността се сливат в необятната панорама към Гърция и Турция, която се разкрива възвишението „Свети Илия".

Далеч назад във времето, 12 века преди Христа, магията на това място привлича древните тракийски жреци. Хълмът „Свети Илия" става светилище, а водата от кладенеца, разположен на самия връх – лечебен феномен, познат по целия цивилизован свят.

„Тук в светилището са идвали хора от целия свят. И са търсели всеки своето лечение. Всеки хухленец знае, че като се качи на хълма, ако му е криво, ще се оправи, ако му е болно, ще оздравее", разказва Иван Бунков – писател и организатор на празненствата „Мистериите на Хухла".

Най-голямата мистерия на това свято място е огромен подземен град от тунели и водопади. Подходите към него обаче се пазят в строга тайна от малцината просветени в мистериите.

„Ние не го отваряме още, защото мислим, че държавата не е готова да приеме богатствата на това място. Чакаме да мине ерата на псевдоархеолозите", обясни Иван Бунков.

Част от погребания лабиринт е старият кладенец на върха на възвишението. Отдавна пресъхнал, за него се носят легенди за силна лечебна сила и хиляди поклонници от близо и далеч.

Пресъхването на чудотворния кладенец се свързва с древна легенда. Всяка година тук идвал елен, който сам се предлагал да бъде пренесен в жертва. Една година еленът закъснял. Последвало мощно земетресение и кладенецът пресъхнал.

С идването на християнството възвишението „Свети Илия" става място за преклонение пред светеца. Поверия разказват, че именно в този район е неговият гроб. Векове наред, в жегите навръх Илинден, момите от Хухла са катерили този връх. Макар и поизбледнял от времето, този ритуал все още е жив в спомените на най-възрастните баби в селото.

Подземните лабиринти се свързват с времето, когато поминък на хората тук е било въглищарството и рудодобива. Смята се, че от светилището на връх „Свети Илия" жреците са ръководели добива на ценните метали.

Друго мистериозно място е водопад на около 400 метра под върха „Свети Илия". Твърди се, че от неговите основи тръгва тунел, който води до подземния град под село Хухла.

Местността около водопада е струтен вход на пещера. В околностите е намерена стилизирана скулптура на воин - доказателство за култовото значение на мястото.

"Просто няма място тук, което като се наведеш, да не бъка от археология", коментира Иван Бунков.

Всяка година около Илинден свещеният връх „Свети Илия" става център на шумни празненства и родови срещи. Страстите се вихрят около малък параклис на възвишението, възстановен преди четири години от основите на древен храм.

Напоена с кръвта от войните и погребала съкровищата на няколко исторически епохи, земята под село Хухла е дала на България десетки таланти във всички области.

Всяка година, около Илинден, когато забие камбаната с механизъм на стар "Москвич", идва ред за връчването на наградата „Почетен селянин на Хухла". Статуетката символизира земното кълбо в един пробит селски цървул.

Тази година наградите са две. За виртуозния турски цигулар Недим Налбантоглу и хухленския поет Петър Василев.

Повече гледайте във видеото


Репортер: Николай Василковски