Операцията е наречена "Вулканът на Дамаск и сирийските земетресения"...

 

Въстаническата Свободна сирийска армия обяви в понеделник вечер, че започва голямо настъпление срещу правителствените войски. Операцията носи името "Вулканът на Дамаск и сирийските земетресения"

 

Съобщението за това бе разпространено от името на обединеното командване на Хомс и военния съвет на Свободната армия. В него се казва, че операцията е започнала в 20.00 часа местно време в отговор на "касапницата и варварските зверства", извършени от режима на Башар Асад.

 

Бойците ще предприемат атаки срещу всички позиции на силите за сигурност в градовете и в провинцията.

 

В комюникето се призова да се нанасят удари по всички международни шосета, за да се пресекат маршрутите за снабдяване. Бунтовниците заявяват, че ще смятат за легитимни цели всички чужди военни, намиращи се на сирийска земя, както и съюзниците на режима като ливанското движение Хизбула и иранските революционни гвардейци, иракски милиции и палестински фракции, подкрепящи Башар Асад.

 

Междувременно във вторник пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Москва е ключов съюзник на Сирия и се противопоставя на по-строги санкции срещу Дамаск.