Премиерът посочи, че критиката към ВСС се отнася към предишните управляващи...


В България липсват присъди и не се разкриват убийства. Това стана ясно от европейския мониторингов доклад за напредъка ни в областта „Правосъдие и вътрешен ред” през последните пет години.

Докладът остро критикува влиянието на организираната престъпност в политическия и социалния живот у нас, както и липсата на ефективна съдебна система.

Тревога предизвикват слабите резултати при разкриването на поръчкови убийства, както и оправдателните присъди по ключови дела.

Европейската комисия цитира общо 33 поръчкови убийства, по които има едва четири съдебни дела. За тези резултати, според Брюксел, вина носят полицията, прокуратурата и съд.

Докладът акцентира и върху борбата с корупцията сред висшите управляващи и административните кръгове.

„От перспективата на последните 5 години България отбеляза напредък по отношение на реформите в правораздавателната си система и създаването на нови институции. В доклада ни препоръчваме на България да насочи вниманието си върху запълването на празнините при окончателното реализиране на тези реформи. Искаме да видим конкретни резултати по отношение на борбата с корупцията във високите етажи на властта и с организираната престъпност”, заяви Жозе Барозу – председател на ЕК.

"Висшият съдебен съвет трябва да бъде подновен с мандат за извършване на фундаментална реформа, а назначенията в съдебната система трябва да се базирани на опит и качества при прозрачна процедура", се казва още в доклада.

Никога не сме посочвали дати за край на механизма, зависи от постиженията, процесът ще продължи толкова, колкото е необходимо и до постигането на убедителни резултати, обяви говорителят на комисията Марк Грей и предупреди:

„Прочетох в някои медии, че Европейската комисия заема изчаквателна позиция на ненамеса по отношение на България. Искам да ви уверя, че това не отговаря на истината. Ние ще продължаваме да следим прогреса на България също толкова отблизо и също толкова отговорно, колкото в последните 5 години.”

Премиерът, вътрешният министър Цветан Цветанов и правосъдният министър Диана Ковачева, се обединиха около мнението, че докладът е обективен, точен и сравнително положителен. Те твърдят, че са готови и могат да изпълнят препоръките на ЕК през следващата година и половина, така че следващият доклад да бъде изцяло положителен за страната ни.

Това, което те откриха като негатив в доклада, отнесоха изцяло към работата на ВСС.

Премиерът Борисов изрично подчерта, че критиката към ВСС, представлява критика към предишните управляващи, тъй като членовете на съвета са избрани именно от предишното правителство.

И вътрешният, и правосъдният министър, не посочиха конкретни грешки в работата на своите ведомства, които откриват като забележки в доклада.



Още за това как приеха управляващите критиките на Брюксел – разберете от обобщението на репортера на Новините на Нова - Надя Ганчева, която е пред Министерски съвет.

 

Подробностите гледайте във видеото.