Властите в Израел се опасявали, че Иран организира срещу спортистите в Лондон

 

Израел подсилва екипа по сигурността за Олимпийските игри, поради опасения от евентуален атентат срещу атлетите на страната, организиран от Иран, пише британското издание "Сънди Таймс".

 

Скотланд Ярд и британските разузнавателни служби са преоценили заплахата за израелската делегация след самоубийствения атентат от 18 юли срещу автобус с израелски туристи в България.

 

Властите в Тел Авив са изпратило агенти от службата си за вътрешна сигурност Шин Бет за охрана на олимпийската си делегация, пише още „Сънди таймс”.

 

Израелската разузнавателна служба Мосад е изпратила в Европа екип с кодово име "Байонет" да издирва терористична група, за която се предполага, че работи с Иран и Хизбула, добавя "Сънди Таймс".

 

От Тел Авив вярвали, че Техеран е вербувал няколко европейци, приели Исляма, за извършване на терористични нападения. Предполага се, че ставало въпрос за двама души от Германия, един от Швеция и двама от Великобритания.

 

Един от издирваните терористи преди игрите в Лондон е мъж с американски паспорт на име Дейвид Джеферсън, който избягал след атентата в България, твърди британското издание.

 

Българската полиция, ЦРУ, ФБР и Интерпол все още работят по идентифицирането на камикадзето, което уби петима израелци и шофьора на българския автобус в атентат, който американците определиха като характерен за Хизбула. 

 

Агенция Франс прес пише, че антиизраелската атака в България е засилила страховете, че в Лондон може да се повтори трагедията от Игрите в Мюнхен преди 40 години. Тогава въоръжени пропалестински активисти убиват 11 израелски спортисти и треньори при нападение в олимпийското село.