Изложба от уникални фотоси е увековечила успехите на българските атлети в Олимпийските игри през годините..

България е една от малкото държави, взели участие във възстановените Олимпийски игри през 1896 г. За това свидетелства запазен в Държавния архив документ.

В постановление на Министерския съвет от 5 април 1896 г., в навечерието на Олимпиадата, се разбира, че българското правителство чрез Министерството на народното просвещение командирова петима българи, между които е и Шарл Шемпо.

Шампо е сред сериозните гимнастици. Той участва в няколко дисциплини и се нарежда сред най-добрите пет.  Бил е назначен в Първа мъжка гимназия в София от тогавашния министър на образованието Георги Живков. Министърът специално е ходил в Швейцария, за да издири тамошни гимнастици и учители по физкултура, които да бъдат назначени в различни училища в страната.

 

За участието ни в игрите през 1896г. свидетелства и фотоалбум на германеца Алберт Маер. Албумът излиза в 13 екземпляра, подарък за държавните глави на участващите страни. До днес е запазен само българският.


Албумът е уникален, в него има 23 снимки, показващи почти всички видове спорт от тогавашната програма.
В експозицията гордо се нарежда учредителният документ на Българския олимпийски комитет, както и официални албуми от Олимпиадата в Париж през 1924г. Заслужено място намира още писмен спомен на Васил Венков, участник в бягането.

Нашият атлет прави силно впечатление на публиката, пресата, както и на френски и английски представители на Олимпийския комитет. Венков споделя пред журналистите, че в бедната България живее силен олимпийски дух

България има и друг повод за гордост. По предложение на родния олимпийски комитет спортисти си предават огъня от връх Олимп до държавата домакин. Това става ясно от запазен от 1936г. документ.

Заслужено място в изложбата е отделено и на първият български олимпийски шампион. Това е Никола Станчев, който взима златото в борба свободен стил.

Малката стая в държавния архив, в която е изложена експозицията, побира снимките и имената на десетките шампиони през годините. Сред тях е и Боян Радев.

Част от експозицията ще бъде изложена и в Лондон по време на Олимпиадата.

 

За първи път факелното шествие е въведено за Игрите на 11-та олимпиада в Берлин, през 1936г. По факела има осем хиляди отвора, които символизират осемте хиляди факлоносци и осемте хиляди мили, които  тази година ще бъдат изминати, за да се пренесе огъня за Игрите в Лондон. Трима българи също ще участват в шествието, единият от които е спортният журналист от Нова ТВ Емил Здравков. Трите ъгъла от горната страна на тазгодишни факел пък представляват пътите, в които Лондон е бил домакин на Олимпиадата.


Репортер: Нина Димитрова