Последната такава тревога беше наложена преди две години заради съмнително писмо до израелския посланик.


Код „червено” цари в пощенските служби. След атентата на летище „Сарофово” засилиха мерките за сигурност не само на летищата, гарите и пристанищата, но и в пощите. Там всеки колет или писмо минава през строг контрол.

За да са сигурни, че пакетът не съдържа опасни вещества, експертите го проверяват, чрез високо технологичен скенер, който сигнализира за забранени вещи.

Не е разрешено да се слагат в колетните пратки оръжия, боеприпаси, взривоопасни вещества, самоделни устройства, както и различни запалими вещества.

Атентатът срещу израелските туристи в Бургас наложил на служителите в Българските пощи да бъдат още по-бдителни. За последно си спомнят, че код „червено” за техните структури е бил обявен преди две години. Тогава засилените мерки за сигурност бяха въведени заради съмнително писмо в столичен пощенски клон. Получателят беше израелският посланик.

Неведнъж се е случвало  служителите тук, да се натъкнат на оръжия поставени в пакет.

Пощенските служители се свързват с подателя, за да бъде получено съгласие за отваряне на  пакета, ако това не стане пратката не се приема. В други случаи се случва да се свържат и с полицията.

Мерките, които се взимат в разпределителното звено на пощите се съобразяват с изискванията на другите държави.  След като пратките бъдат стриктно проверени, те отпътуват за крайната си точка. 

Репортер: Мария Димитрова